Soms haat ik mijn werk
16 september 2020 

Soms haat ik mijn werk

Om kinderen goed voor te bereiden op het examen maken we meermaals in de les een proefexamen, zodat ze precies weten hoe ze er voor staan en hoe zo’n examen gaat verlopen.

De eerste tekst is toch altijd nog wat spannend, doodse stilte in de klas, het is oorverdovend stil!
Ik kijk rond en zie de blikken gericht op het scherm terwijl de vingers over de toetsen vliegen.Trots…zo trots voel ik me.

Wanneer ik zie dat iedereen klaar is met de eerste tekst, loop ik rond, er komt ontlading, kinderen zijn verrast door hun eigen prestaties en ik….ik jubel mee. Snel scan ik de klas rond of iedereen aan het jubelen is. Ik zie 1 meisje zit verdrietig kijken en snel ik loop naar haar toe, het is niet gelukt. Ik vertel haar dat ze nog 2 kansen heeft, dat het vast goed gaat komen.

Maar…het komt helaas niet goed, ze kan haar zenuwen niet de baas en waar ze normaal zo goed typt, lijken haar vingers nu wel een totale black out te hebben. Ze haalt geen enkele tekst.

Haar ouders zijn naar school gekomen voor de feestelijke diploma uitreiking. Helaas moet ik ze binnen roepen om te vertellen dat ze het niet gehaald heeft. Gebroken gaat zij met haar ouders en tot overhoop van ramp moet ze ook nog langs alle andere kinderen af. Ik voel me klein en haat mijn werk.

Met haar ouders heb ik afgesproken dat ze een herexamen mag doen. Dat ze thuis nog wat teksten oefent. Die resultaten zijn super goed, zoals ik van haar gewend ben.

Ik stuur haar ouders een mail en vertel ze mijn plan. De ouders gaan akkoord en vervolgens stuur ik dit meisje een mail via Typeworld waarbij ik haar uitnodig om een les mee te doen bij een andere groep. Deze groep heeft dan wel examen maar dan kan ze vast een keertje mee oefenen op examenteksten zodat ze het niet meer zo spannend vindt.

Na de 2e tekst loop ik naar haar toe en zeg haar: gefeliciteerd, je bent geslaagd!
Verbaasd kijkt ze me aan: maar juf, IK heb toch geen examen vandaag? Ik antwoord haar: Jawel dat heb je wel, alleen je wist het niet.
Met een big smile heeft ze de derde tekst getypt, wederom foutloos.

I love my job!

Over de schrijver
Wie ben ik? Ik ben Diana Box, beter bekend als juf Diana. Dé juf bij Type Talent