ergonomie-tikkende tijdbommen
Typetalent
JufDiana
Typetalent
10/27/2023
2 min
0

Ergenomie of vererger-nomie

10/27/2023
2 min
0

Heeft jullie organisatie het ook al zo goed geregeld? Overal gezonde werkplekken zodat alle medewerkers ergonomisch werken? Beeldschermen op ooghoogte, een mooi groot los toetsenbord en een goed afgestelde stoel?

Beter kan niet, denk je dan, maar is dat ook echt zo?
Is het ziekteverzuim daadwerkelijk gedaald?
Niet? Dat snap ik wel.
Onbewust heb je JA-Knikkers gecreëerd met visuele stress en medewerkers die de gehele dag de Vogeltjesdans doen.

JA-Knikkers

Wat zijn dat, JA-Knikkers? Hard werkende medewerkers die steeds van het toetsenbord naar het beeldscherm moeten kijken bij het typen. Door dat ergonomische beeldscherm op ooghoogte is de beweging van de nek nog veel groter geworden. ETypen is hierdoor topsport geworden waarbij de nek herhaaldelijk diep moet buigen om van. scherm naar vingers te kijken en weer terug.

Gevolg: veel ziekteverzuim door nek- en schouderklachten.

Visuele stress

Ook de  ogen moeten heel de dag presteren. Ogen die steeds heen en weer schieten, wisselen tussen het toetsenbord en beeldscherm. Steeds opnieuw scherpstellen. Wat een workout voor die ogen om binnen een minuut zo vaak te moeten focussen. Dat is hard werken voor zowel de ogen als de medewerkers. Medewerkers komen met rode ogen thuis en zeggen vaker dan hun lief is: "sorry schat, vanavond niet; ik heb hoofdpijn". En dat door een simpel dagje werken in die mooie ergonomische werkomgeving.

Gevolg: veel ziekteverzuim door hoofdpijnklachten, verminderde energie en burn-out.

Vogeltjesdans

Gaaf hè dat mooie grote ergonomische toetsenbord, waar iedereen op kan werken. Wat extra groot is door het NumLock deel eraan. Alle medewerkers helemaal blij en trots. Heb je alleen al eens gekeken hoe ver de arm nu opzij moet om de muis te bedienen? Het lijkt wel alsof alle medewerkers de gehele dag de Vogeltjesdans doen. Klinkt leuk, alleen is het een erg eenzijdige belasting steeds voor de schouder. De arm moet onder de schouder vandaan om bij de muis te kunnen.

Gevolg: schouder-, arm- en polsklachten.

Verergernomie

ergonomisch_werkenNu je dit leest, ben je dan blij met de investering in het ergonomische werken? Niet hè? Je hebt nu een vererger-nomische werkplek gecreëerd en je hebt nu tikkende tijdbommen in dienst - die op scherp staan - en elk moment langdurig uit kunnen vallen. Schrik niet, de oplossing is namelijk vrij eenvoudig. En nee, je hoeft echt niet meteen alle ergonomische maatregelen uit het raam te gooien.

Oplossingen

Hoe simpel kan een oplossing zijn: leer jouw medewerkers blind typen! Klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Echt waar, je gaat het ziekteverzuim zien dalen.

Medewerkers kunnen namelijk heel ontspannen op hun ergonomische stoel zitten, kijkend naar het beeldscherm op ooghoogte terwijl die vingers vanzelf hun weg vinden over het toetsenbord. Ze werken snel grote hoeveelheden werk weg en lopen energiek over de gang, want het voelt niet meer als hard werken. 

En de oplossing voor de Vogeltjesdans? Je kunt het toetsenbord vervangen of je leert jouw medewerkers werken met sneltoetsen. Die vingers vliegen toch al over het toetsenbord, dus dat is beduidend sneller dan steeds tussendoor die muis te moeten pakken.


Ps: Twijfel je aan mijn woorden? Kijk dan het filmpje hieronder.


Reacties
Categorieën